ανακαινιση σπιτιου οδηγος

 

Επιστρέφοντας σταδιακά στη νέα κανονικότητα αισθάνεσαι ότι έχεις ανάγκη να κάνεις κάποιες αλλαγές στο σπίτι σου;
Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος να προχωρήσεις σε ανακαίνιση σπιτιού είτε για να το ευχαριστηθείς εσύ, είτε για να το παραχωρήσεις ως AirBnB ή να το νοικιάσεις.

Σίγουρα, οι κινήσεις και οι επεμβάσεις διαφέρουν ανάλογα με το λόγο που θέλεις να προχωρήσεις στην ανακαίνιση του χώρου σου. Ωστόσο, εμείς στο ebeis.gr σου δίνουμε μερικές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις σε κάθε περίπτωση.

Ανακαίνιση σπιτιού από την αρχή

Ξεκινώντας την ανακαίνιση που θα κάνεις στο χώρο σου καλό είναι πρώτα να έχεις αναλογιστεί έναν αρχικό προϋπολογισμό. Τις περισσότερες φορές, ειδικά όταν η ανακαίνιση επεκτείνεται πέρα από τα όρια των επίπλων (π.χ. Αλλαγή σωληνώσεων, υδραυλικών κλπ) μπορεί το αρχικό κόστος να ξεφύγει. Στην περίπτωση όμως που η ανακαίνιση σπιτιού προορίζεται για πιο “περιορισμένες” και ελέγξιμες κινήσεις, είναι πιο εύκολο να υπολογιστεί ένα μέσο κόστος που είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις.

Προσπάθησε να κάνεις μια λίστα ή ένα σχεδιάγραμμα του πώς θα ήθελες να είναι ο χώρος μετά την ανακαίνιση. Παράλληλα, σημείωσε τι έπιπλα και διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις στο περίπου έναν πρώτο προϋπολογισμό, τον οποίο αργότερα μπορείς να μεταβάλλεις ανάλογα με τις ανάγκες και την άνεσή σου.

 

ανακαινιση σπιτιου λιστα

 

 

Οραματίσου το τελικό αποτέλεσμα και προετοίμασε το χώρο

Σε συνέχεια του προηγούμενου βήματος, χρειάζεται να φανταστείς πρώτα το σπίτι που θα ήθελες να έχεις. Ψάξε σε φωτογραφίες, διάβασε άρθρα εσωτερικής διακόσμησης και βρες αυτό που σου αρέσει. Βάλε το προσωπικό σου γούστο, όμως αν το θες για ενοικίαση, καλό είναι να σκεφτείς… σαν επίδοξος ενοικιαστής. Πώς θα ήθελες να είναι το σπίτι που θα σου παρουσιάσουν; Θα το ήθελες γεμάτο πράγματα, άδειο ή μερικώς επιπλωμένο;

Τέλος, πριν ξεκινήσεις, προφύλαξε τα έπιπλά σου από τυχόν φθορές που μπορεί να προκύψουν. Ειδικά αν η ανακαίνιση σπιτιού σου περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες ή βάψιμο, η προστασία των ήδη υπαρχόντων επίπλων είναι απαραίτητη για να μην προκύψουν καινούρια και μη υπολογισμένα έξοδα επισκευής.

 

ανακαινιση σπιτιου αποτελεσματα

 

 

Βάψιμο σπιτιού!

Μια από τις πιο συνήθεις και βασικές εργασίες για την ανακαίνιση σπιτιού είναι το βάψιμο. Ειδικά στην περίπτωση που ο χώρος είναι παλιός, ένα φρεσκάρισμα χρειάζεται και είναι απαραίτητο για να φωτίσει και να δείξει αμέσως πιο καινούριο και ανανεωμένο.

Διάλεξε τα χρώματα που προτιμάς, πιάσε τα πινέλα και κάνε τη διαδικασία του βαψίματος πιο διασκεδαστική από ποτέ! Κάλεσε φίλους για να γίνει η δουλειά πιο σύντομα ή κάποιον ειδικό αν το αποτέλεσμα θέλεις να είναι πιο λεπτομερές. Σε κάθε περίπτωση, θα δεις πως το φρεσκάρισμα αυτό θα δώσει στο σπίτι σου άλλη όψη και θα το αλλάξει εντελώς!

Συμβουλή: Έχε κατά νου πως αν πρόκειται να νοικιάσεις το σπίτι που ανακαινίζεις, καλό θα ήταν να το βάψεις σε ανοιχτά χρώματα, ώστε να δείχνει πιο φωτεινό και πιο ευχάριστο για όσους το επισκεφθούν.

 

ανακαινιση σπιτιου βαψιμο

 

 

Τοποθέτηση ταπετσαρίας…

Μία εξαιρετική εναλλακτική για να προσθέσεις όμορφες και διαφορετικές πινελιές στο χώρο σου είναι η τοποθέτηση ταπετσαρίας σε αυτόν. Επιλέγεις από τα άφθονα μοτίβο που μπορείς να βρεις και επεμβαίνεις όποτε θέλεις σε αυτό αφαιρώντας ή αντικαθιστώνας το. Οι ταπετσαρίες είναι μια καλή λύση στην ανακαίνιση σπιτιού καθώς δεν αφήνουν ίχνη όταν αφαιρούνται, ούτε παίρνουν κομμάτια τοίχου μαζί. Μερικές συμβουλές για να τοποθετήσετε τις ταπετσαρίες σας με μοντέρνο τρόπο:

Μεγάλα σχέδια

Τα μεγάλα σχέδια που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τοίχου αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό για ένα χώρο σε κλασσική διακόσμηση. Τα κλασσικά -ή και πιο παλιά- έπιπλα είναι ιδανικά για να αναδείξουν τις συγκεκριμένες ταπετσαρίες.
Όμως μην το παρακάνεις. Αρκεί να τοποθετήσεις μία μόνο έντονη ταπετσαρία στο ένα μέρος του τοίχου και το υπόλοιπο να το διατηρήσεις μονόχρωμο.

Vintage

Μια ιδιαίτερα συνηθισμένη και πολύ αγαπητή τάση είναι αυτή του vintage. Αν τα έπιπλά σου δεν κινούνται σε ιδιαίτερα μοντέρνο σχεδιασμό, μπορείς να προσθέσεις ένα σχέδιο ταπετσαρίας με floral στοιχεία ή retro σχέδια και η γοητεία του παλιού θα σας χτυπήσει την πόρτα!

Modern Look

Ένα μοντέρνο σπίτι χαρακτηρίζεται από τις νέες τάσεις που χρησιμοποιεί στη διακόσμηση. Αν επιθυμείς να δώσεις μια μοντέρνα νότα στο χώρο μετά την ανακαίνιση σπιτιού σου, τόλμησε και τοποθέτησε μια (καλύτερα μονόχρωμη) ταπετσαρία σε ένα πολύ έντονο χρώμα. Το κίτρινο, το πορτοκαλί ή το γαλάζιο ενδείκνυνται για τέτοιες περιπτώσεις χωρίς να κινδυνεύουν να μικρύνουν το χώρο σου.

Extra Tip… για σούπερ μοντέρνο αποτέλεσμα: Μια ταπετσαρία με μοτίβο εφημερίδας ή γράμματα. Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς!

 

ανακαινιση σπιτιου ταπετσαρια

 

 

Ανακαίνιση σπιτιού χωρίς ανακαίνιση των χώρων του δεν γίνεται!

Η αλλαγή στους επί μέρους χώρους του σπιτιού είναι το βασικό για να πετύχεις μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση σπιτιού. Για ανακαίνιση κουζίνας και ανακαίνιση σαλονιού έχουμε μιλήσει σε προηγούμεα άρθρα του blog μας.

Η ανακαίνιση του μπάνιου, όμως, είναι μια πιο… λεπτή υπόθεση. Αν σκοπεύεις να νοικιάσεις το σπίτι σου ακόμα και αν είναι λίγο παλιό, ένα καινούριο μπάνιο θα χαρίσει μια καλύτερη εικόνα. Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να κάνεις:

Άλλαξε τη λεκάνη και το καζανάκι, μαζί με τη μπανιέρα.

Μια μικρή κίνηση που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους επίδοξους ενοικιαστές του χώρου σου. Παράλληλα, ο χώρος θα δείχνει πιο καθαρός, φρέσκος και ανανεωμένος.

Η αλλαγή της μπανιέρας εξυπηρετεί ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το μπάνιο είναι σχετικά μικρό. Αν αντικατασταθεί από μια ντουζιέρα αφήνει περισσότερο ελεύθερο χώρο στο μπάνιο και καθαρίζεται πιο εύκολα.

Βάψε τους τοίχους.

Ιδιαίτερα στο μπάνιο δεν θα προτείναμε να προχωρήσεις σε πειραματισμούς στο χρώμα των τοίχων, κυρίως επειδή ο ελεύθερος χώρος είναι περιορισμένος.

Αντικατάστησε τους καθρέφτες.

Πολύ συχνό φαινόμενο που παρατηρείται είναι η υγρασία που μαζεύει ο καθρέφτης του μπάνιου. Απορροφώντας τους υδρατμούς που μαζεύονται χαλάει πολλές φορές, ιδίως αν είναι παλιός. Η αντικατάστασή του με έναν καινούριο θα μετρήσει θετικά και θα προλάβει οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκληθεί.

Extra Tip: Μια πολύ καλή λύση για μικρά μπάνια είναι να αντικαταστήσεις την πόρτα του μπάνιου με μια συρόμενη. Με αυτό τον τρόπο ο χώρος θα δείχνει ακόμη πιο “ανοιχτός” και μεγάλος.

 

ανακαινιση σπιτιου μπανιο

 

 

Αλλαγή στο φωτισμό!

Όταν λέμε αλλαγή στα φώτα, δεν σημαίνει απαραίτητα να τοποθετήσεις παντού φωτιστικά ή να βάλεις πολύφωτα στις λάμπες, κυρίως αν το σπίτι προορίζεται για ενοικίαση. Εξάλλου πολύ πιθανό είναι ο νέος ενοικιαστής να τα αλλάξει ή να τα κρατήσει στην αποθήκη, αντικαθιστώντας τα με κάποια που ταιριάζουν στο στυλ του.

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις σε κάθε περίπτωση είναι να αντικαταστήσεις τις λάμπες του σπιτιού. Τα δωμάτια όπου θέλετε να αναδείξετε με ζεστό φωτισμό είναι το σαλόνι, το καθιστικό και η κρεβατοκάμαρα. Είναι συνήθως χώροι όπου χαλαρώνουμε, και το θερμό φως προσδίδει ηρεμία και χαλάρωση στα μάτια και τις αισθήσεις.

Χώροι όπως η κουζίνα, το μπάνιο και το γραφείο χρειάζονται ουδέτερο σχετικά φωτισμό (μεταξύ θερμού και ψυχρού) που ξεκουράζει τα μάτια και ενισχύει την παραγωγικότητα.

Τέλος, ψυχρός φωτισμός χρειάζεται κυρίως η αποθήκη, οι επαγγελματικοί χώροι, αλλά και κάποια βιτρίνα που μπορεί να έχετε στο σπίτι σας.

 

ανακαινιση σπιτιου φωτισμος

 

 

Μετά την ανακαίνιση σπιτιού σειρά έχει η τακτοποίηση..!

Τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό βήμα πριν την ολοκληρωμένη ανακαίνιση σπιτιού είναι η τακτοποίηση και οργάνωση του χώρου, καθώς και ο καθαρισμός του. Ειδικά στην περίπτωση που πρόκειται να εμφανίσεις το σπίτι σε ενοικιαστές, η καθαριότητα και η οργάνωση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι αποπνέει ηρεμία, είναι πιο φιλικό και φιλόξενο και χαρίζει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σου.

Επομένως αφιέρωσε χρόνο στο τέλος ώστε να προετοιμάσεις σωστά το χώρο σου. Με το τελικό αποτέλεσμα θα νιώσεις όμορφα και εσύ, αλλά και όποιος το επισκεφτεί!

 

ανακαινιση σπιτιου τακτοποιηση

 

 

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια διαδικασία που χρειάζεται σωστή οργάνωση και σχεδιασμό για να μην ξεφύγει από άποψη χρόνου και προϋπολογισμού. Σίγουρα είδες κάποια βασικά βήματα. Στο χέρι σου είναι τι θέλεις να κάνεις και να τα προσαρμόσεις στις δικές σου επιθυμίες και ανάγκες.

Εμείς στο ebeis.gr σου προσφέρουμε έναν πλούσιο κατάλογο αντικειμένων και επίπλων για το σπίτι, και είμαστε δίπλα σου στα βήματα που κάνεις για να ανανεώσεις το χώρο σου!