Το σχολείο ξεκινά και ο Σεπτέμβριος είναι για κάθε παιδί ένας μήνας αλλαγών και νέων εμπειριών. Το διάβασμα αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητας ενός μαθητή, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να οργανώσετε τον χώρο μελέτης με τέτοιο τρόπο που να κάνει την όλη διαδικασία πιο ευχάριστη και δελεαστική για το παιδί. Πώς μπορούμε λοιπόν να διακοσμήσουμε και να οργανώσουμε τον χώρο στον οποίο θα διαβάζουν τα παιδιά μας, έτσι ώστε να τα διευκολύνουμε;

παιδικο γραφειο

 

1 Επιλέξτε το κατάλληλο γραφείο

Το γραφείο αποτελεί το Α και το Ω στη διαδικασία μελέτης ενός παιδιού. Εκεί θα περνάει τον περισσότερο του χρόνο διαβάζοντας, γράφοντας ή ζωγραφίζοντας. Το γραφείο θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένο, έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του παιδιού τόσο από πλευράς μεγέθους επιφάνειας, όσο και από πλευράς σχεδίου. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως το παιδί αισθάνεται άνετα και του αρέσει το γραφείο του.

Ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθεί το γραφείο παίζει επίσης μεγάλη σημασία. Το δωμάτιό του είναι συνήθως προτιμότερη επιλογή από αυτό να τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά αισθάνονται πιο άνετα στο δωμάτιό τους. Ειδικά με τους προ έφηβους και τους εφήβους, η δημιουργία ενός χώρου μελέτης που είναι αποκλειστικά δικός τους θα τους βοηθήσει να αναλάβουν ευκολότερα την ευθύνη σχετικά με την εκπλήρωση των σχολικών τους υποχρεώσεων.

 

2 Φροντίστε η καρέκλα να είναι άνετη

Η καθημερινότητα ενός μαθητή χαρακτηρίζεται από έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Είναι γεγονός πως οι μαθητές κινδυνεύουν να αποκτήσουν διάφορα ορθοπεδικά προβλήματα, τόσο από το κουβάλημα της σχολικής τους τσάντας, όσο και από την κακή στάση του σώματος στο θρανίο ή κατά τη διάρκεια της μελέτης τους στο σπίτι. Ακριβώς για αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό, ο γονιός να προσπαθήσει να μειώσει την επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης των παιδιών με το να επιλέξει μία καλή και άνετη καρέκλα γραφείου.

 

3 Δώστε σημασία στους αποθηκευτικούς χώρους

Η τάξη και η οργάνωση του χώρου μελέτης γενικότερα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα συστατικά μιας επιτυχημένης σχολικής χρονιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας τακτοποιημένος χώρος βοηθάει στην συγκέντρωση του μαθητή, ενώ παράλληλα κάνει τον χώρο πιο δελεαστικό στο να περάσει αρκετό χρόνο σε αυτόν. Ένα παιδί έχει πολλά πράγματα που χρησιμοποιεί για το σχολείο του, από βιβλία και τετράδια μέχρι σετ ζωγραφικής, παιχνίδια κλπ.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταφέρουμε να οργανώσουμε το δωμάτιο είναι να επενδύσουμε στους αποθηκευτικούς χώρους, έτσι ώστε τα διάφορα αντικείμενα να μην μαζεύονται σε στοίβες πάνω στο γραφείο. Σε αυτό το έργο μπορεί να μας βοηθήσει μία βιβλιοθήκη. Μία βιβλιοθήκη πέρα του ότι λύνει το αποθηκευτικό πρόβλημα, μπορεί να αποτελέσει και μία όμορφη διακοσμητική πινελιά στον χώρο, αφού εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε φωτάκια ή άλλα διακοσμητικά αντικείμενα.

 

+1 Διακοσμήστε με χρώμα και φαντασία

Σίγουρα ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι καθαρός, τακτοποιημένος και οργανωμένος, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην ουσία δημιουργούμε ένα δωμάτιο που το χρησιμοποιούν παιδιά. Η φαντασία και η δημιουργικότητα αποτελούν βασικά στοιχεία του να είσαι παιδί και για αυτό οι γονείς θα πρέπει να τα ενισχύσουν. Εξάλλου, ειδικά για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα το σχολείο είναι πολύ σημαντικό να έχουν θετικές πρώτες εντυπώσεις με τη διαδικασία του διαβάσματος. Αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα εντυπωσιακά αποτελέσματα στους βαθμούς αλλά και στον χρόνο που οικειοθελώς θα αφιερώνουν στο διάβασμα.

Δημιουργήστε κρυφές γωνίες διαβάσματος, διακοσμήστε το δωμάτιο με πλανήτες, δεινόσαυρους και ό,τι άλλο μπορεί να αρέσει στο παιδί σας. Βασικό ζητούμενο είναι να συνδυάσετε στο μυαλό του παιδιού την μελέτη με κάτι ευχάριστο και μαγικό.

 

Για περισσότερες ιδέες διακόσμησης αλλά και για ποιοτικά και οικονομικά έπιπλα μπορείτε να επισκεφτείτε το e-shop ebeis.gr.