Στην κουζίνα μας περνάμε αρκετό χρόνο. Όμως όσο πιο πολύ την χρησιμοποιούμε, τόσο υπάρχει η τάση να γίνεται ακατάστατη και μη λειτουργική. Πώς μπορούμε λοιπόν να την οργανώσουμε και να την κάνουμε ομορφότερη;

οργάνωση κουζίνας

 

Η κουζίνα για πολλούς αποτελεί ένα χώρο δημιουργίας, γεύσης, αρωμάτων και στιγμών χαράς. Για πολλά σπίτια στην Ελλάδα είναι συνώνυμο ενός χώρου όπου φίλοι και οικογένεια μαζεύονται και έρχονται πιο κοντά. Πώς μπορείτε λοιπόν να διακοσμήσετε και να διαμορφώσετε την κουζίνα σας, έτσι ώστε να γίνει πιο λειτουργική;

 

Χρησιμοποιείστε αεροστεγή βάζα

Είτε μαγειρεύουμε για μια οικογένεια είτε για τον εαυτό μας, πολλές φορές περισσεύουν μικρές ποσότητες από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ντουλάπια μας να γεμίζουν από μισοάδειες συσκευασίες, οι οποίες δεν μπορούν να τοποθετηθούν οργανωμένα. Πόσες φορές άλλωστε έχουμε αντιμετωπίσει όλοι μας ένα βουνό από μισοτελειωμένες συσκευασίες αλευριού, μακαρονιών, ζάχαρης κλπ.;

Μία πολύ καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση βάζων. Μπορούν να διατηρήσουν τις πρώτες ύλες μας και ταυτόχρονα να αποτελέσουν μία όμορφη διακοσμητική πινελιά.

οργάνωση κουζίνας

 

Βάλτε διαχωριστικά στα συρτάρια

Ψάχνουμε να βρούμε ένα μαχαίρι, ανοίγουμε το συρτάρι και αμέσως αντικρίζουμε το χάος. Μαχαιροπίρουνα ανακατεμένα με κουτάλια, σπάτουλες και ό, τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιούμε. Μία πρακτική λύση για να βάλουμε τάξη στα συρτάρια μας είναι τα διαχωριστικά. Υπάρχουν σε διάφορα σχέδια και υλικά, από πλαστικά μέχρι υφασμάτινα ή από μπαμπού. Είναι μια οικονομική λύση που μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στο συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα, αλλά και στα σερβίτσια, τα μαγειρικά σκεύη, τα πιάτα κλπ.

οργάνωση κουζίνας

 

 

Λίγο πράσινο για γεύση και ομορφιά

Μπορούμε να προσθέσουμε μια πινελιά πράσινου στην κουζίνα μας με το να επιλέξουμε να τη διακοσμήσουμε με διάφορα βότανα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρχικά να κάνουμε πιο όμορφο τον χώρο μας, αλλά και το να ξεφορτωθούμε τις μικρές συσκευασίες που αγοράζουμε για να βάζουμε αυτά τα φυτά στο φαγητό μας. Αντί να γεμίσουμε τα ντουλάπια μας με αποξηραμένο δυόσμο ή ρίγανη, μπορούμε να τα έχουμε στην κουζίνα μας σε γλάστρες μέσα σε όμορφα κασπώ.

«Κρύψτε» τον κάδο σας Πλέον οι περισσότερες κουζίνες διαθέτουν εντοιχισμένους κάδους σκουπιδιών. Εάν όμως η δική σας κουζίνα είναι παλαιότερη ή για κάποιο λόγο δεν έχει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ντουλάπι ή ένα μεγάλο συρτάρι. Έτσι, και δε θα φαίνονται στα σκουπίδια σας και η κουζίνα σας θα είναι πιο τακτοποιημένη, ειδικά εάν έχετε περιορισμένο διαθέσιμο χώρο.

Επίσης, εάν διαθέτετε χώρο μπορείτε να εντάξετε ένα σύστημα διαχωρισμού των σκουπιδιών σας σε συσκευασίες και υπολείμματα τροφών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα ανακύκλωση και θα έχετε λιγότερα «πραγματικά» σκουπίδια, τα οποία θα απομακρύνετε από το σπίτι γρηγορότερα.

οργάνωση κουζίνας

 

Επιλέξτε ένα επιπρόσθετο τραπεζάκι

Πολλές φορές θέλουμε να κινηθούμε και να μαγειρέψουμε άνετα σε μια κουζίνα όμως έχουμε μικρό πάγκο ή περιορισμένες επιφάνειες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Ένα μικρό τραπεζάκι ή ακόμα καλύτερα ένα τραπεζάκι με ροδάκια, το οποίο μπορούμε να κινούμε μέσα στο χώρο ανάλογα με τις ανάγκες μας, μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος.

οργάνωση κουζίνας